Var ellers sendt til Brevduen.
Vi skulle jo sende artikler til Brevduen. Det gjorde jeg for snart to mdr. siden, men den er nok fundet for let, så nu kommer den her, inden den støver til.
Meldgaard & M&C i Belgien.
Vores første besøg på vores nyligt overståede tur til Belgien, gik til Det danske slag i Belgien. Jeg havde glædet mig meget til at se det, og jeg skal love for, at jeg ikke blev skuffet. Slaget var lavet meget professionelt af solide og moderne materialer. Der er plads til 200 unger, men der var i år kun 162 unger fra start.
Henrik har længe haft et dybt følt ønske om at flyve med duer i Belgien. Klubberne dernede er lige så store som vores sektioner, og man kan vælge at deltage i flere klubber. Slagene ligger ikke så langt fra hinanden, som her i Danmark, og det giver en meget mere fair konkurrence. Det har imidlertid ikke været muligt for ham, så sammen med M&C har de etableret sig i Vestmalle, ikke langt fra det meget berømte bryggeri. Der kom vi dog ikke, men vi fik Vestmalle øl under besøget. Den ene kvalitet skal jo passe til den anden.
En slagpasser blev fundet, og ham fik vi rig lejlighed til at tale med. Han hedder Freddi De Prins, og har været slagpasser på Natural avlsstation. Henrik fortalte dog det meste. De var blevet forsinket med slaget, så duerne var først kommet derned i marts måned. Det havde selvfølgelig sat dem noget tilbage i forhold til konkurrenterne dernede.
Freddie havde overvåget duerne meget i starten, for når de kommer fra flere forskellige slag, kan der let komme sygelige problemer. I Belgien vaccinerer de for nogle flere ting, end vi gør, og hvis det er med levende vaccine, så skal han holde øje med dem. Hvis en due har et lavt immunforsvar, så kan det godt gå galt, og de må fjernes fra slaget. Ja, hvis det var mig, så ville det blive lodret.
På belgiske ungeslag har de lige så store problemer med unger, som vi har i Danmark: Unger, der opfører sig som rotter, nogle der ikke gider flyve, men bliver på taget, nogle, der ikke vil med de andre, når de trækker. Så er der problemer med høge osv. Dem er der lige så mange af, som i Danmark, hvorimod de ikke er plaget så meget af de firbenede rovdyr. På alle de konti, skal man regne med et tab på 20-30 %, hvortil så kommer de tab, der er ved træninger og de første kapflyvninger. Vi ser det på alle one loft slag, og sådan har det også været på slaget i Belgien. Der er dog ca. 70 unger tilbage efter et meget hårdt og flot flyveprogram. De starter med vitesselignende flyvninger, og bevæger sig op ad afstandslisten, hvor de så kommer til nationalflyvningerne i august/september. Derefter flyver de kortere flyvninger med stort spil, bl.a. de såkaldte rondeflyvninger.
De fløj sidste gang i søndags (13. oktober). Slaget har klaret sig fremragende på de sidste flyvninger, og de ligger måske som nr. ét af de bedste rondeslag i området.(4 klubber)Èn af deres duer, en hun Gaston Van Der Wouwer fra M&C er tæt på at blive 1. es due på disse rondeflyvninger. På nationalflyvningerne var de ikke helt i top, men der er der også over 20.000 duer med. På de korte flyvninger i starten havde de flere førstepladser i deres klub, ”Vestmalle”. Samlet set er det vel gået fornuftigt, men nu skal man også huske på, at de herrer er vant til at vinde næsten hver gang herhjemme. Deres drømme er vel at få en national vinder eller en 1. national es due. – på de fire nationale flyvninger.
Slaget er helt sikkert ét af de flotteste i Belgien. Det var også flot at gå i slaget, det vil de fleste andre ikke give os lov til, og slet ikke, når de skulle flyve om søndagen. Der var to flyvninger, og de vandt i øvrigt den ene af dem i klubben. Vi fik også lov til at håndtere de 7 duer, som havde klaret sig bedst. Det var syv skønne duer, og man skal huske på, at deres program har været langt over det, de danske unger skal igennem. De to bedste var avlet henholdsvis af M&C, og Chr. Mikkelsen/Mogens Hjelmager. Der mørkelægges i starten af sæsonen for at holde på fjerene langt hen på sommeren, ja, nærmest efteråret. Det er dog ikke alle i Belgien, der benytter den metode. Vi traf på nogle, som ikke mørkelagde, men fløj ungerne på naturligt system.
Super ungen fra Chr. Mikkelsen/Mogens Hjelmager. Den var bedste kapflyver, og er nu solgt til Kina. Ja,ja, for et rigtigt pænt beløb.
Teksten på billedet fortæller næsten alt, helt vild godt flyvende på de sidste 4 flyvninger. En Gaston Van DEr Wouwer. Den er også solgt til Kine.
Det er også bare klasse. Hvis også Gaston blod.
Alle de unger, der er tilbage har jo gjort det fremragende, for alene at være på slaget her til slut er flot. Hvad der skal ske med dem nu, ved de vist ikke helt selv. De har droppet tanken om at flyve dem som gamle duer, så der skal en ny samling unger derned til vinter. I år har flere haft mulighed for at få vinterunger med dernede, selvfølge mod at betale et vist beløb.
Jeg ved ikke, hvordan de vil køre det til næste år, men den. 16. nov. ved Brevduefestivallen i Kolding, vil de holde foredrag om slaget i Belgien, så der kan alle jo komme og høre.
HJ.