Jan van Oeckel, Oud-Turnhout, Belgien
Så kørte bussen 39 km. mod nordøst til noget af det nordligste i region Antwerpen, nemlig en hyggelig lille by, Oud-Turnhout, der rummer mange stærkt flyvende slag. Her ville man dog helst have en sydvestlig vind at flyve i. De havde det også svært med at holde fart i de øvrige vinde.
Vi skulle først besøge Jan van Oeckel, en ældre mand, men med en vaskeægte udstråling af vilje og kampgejst. Hans flid var også i højsædet, når man så hans relativt store have, som var idyllisk og flot. Med duerne var han også en stjerne. Jeg havde hjemmefra undersøgt hans resultater i denne sæson. Her oplevede jeg, at han har været langt det stærkeste af de Belgiske slag, vi skulle besøge. Han har haft rigtig mange es-duer på de nationale flyvninger. Han var også blevet nr. 3 til mesterskabet i Union Antwerpen – med 7000 slag. Han flyver med 24 hanner og 24 hunner på totalt system.
Det var sønnen Bart, der var mellemled i interviewet med ham. Sønnen har sammen med sin kone Nance været ret dominerende i den belgiske top, men hans duer blev solgt på Pipa for nogle år siden, til meget store penge. Han var således ikke så aktiv lige nu, men de har ellers været benhårde konkurrenter. Vi vender tilbage til Bart i den næste artikel.
Jans stamme er bygget op om duer fra Gaston van de Wouwer, Geerinckx og Leo Hermans. Han har dog også duer fra sin søn og nogle af de stærkeste slag i byen. Jan vandt i 2011 Bourges nationalt. Den var hurtigst af 45.o56 duer. Et meget eftertragtet resultat blandt belgiske brevduemænd. Den var avlet på en han fra Geerinckx og en hun fra Patrick Claes. Duen fik navnet ”RAKET”, men er senere blevet solgt øst over til store penge. I 2014 blev en halvbror til ”RAKET” provincialvinder fra Bourges mod 3.540 duer. Denne familie omkring ”Raket” gik på et avlsslag for sig selv. Der var 4 unger, som kunne købes. De tre gik til Danmark/Norge for 500 euro stykket. Senere blev der dog købt nogle unger fra det andet avlsslag til 250 euro.
Én af de indkøbte unger fra det lille avlsslag.
Her var ungerne til 250 euro.
Normalt parres duerne i januar, hvor de får et hold unger. I april trænes de og får herefter 2 gange Quievrain (130 km.), 2 x Noyon(240 km.) og 2 x Mellemdistance(396km.) Herefter er de klar til nationale flyvninger, som er på 500 – 700 km.
Her enkehannernes rede. Om vinteren med trekanter foran rederne.
Duerne fodres let og aldrig med fuldt trug. Han overvåger duerne, når de spiser. I flyvesæsonen får de først på ugen ½ diæt og ½ avlsblanding. De to sidste dage får de kun flyveblanding.
De største koryfæer var udstillet i udestuen. Pokaler osv. betyder meget i Belgien.
Med vores interview stjerne, Chr. Hansen, fik vi et både sagligt og festligt interview. Vi spurgte, om ikke Jan og Bart kunne komme til Danmark og fortælle om duer. Det var Jan imidlertid afvisende overfor, han har simpelt hen ikke tid. Han arbejder dagen lang i haven og blandt duerne.
HJ.