Hans & Evert-Jan Eijerkamp, Holland.
Tja! Det var nok det besøg, som jeg inden tiden havde en ligegyldig forventning til. Jeg har aldrig været der tidligere. Det er begrænset, hvor meget jeg har læst om slaget. Det har altid i mit brevdueverdensbillede forekommet som et glansbillede. Et show på lige fod med duemarkedet i Lier, som jeg heller aldrig har besøgt, nok p.gr.af min ligegyldige indstilling til det.
Nå! Jeg var jo med på turen og tak for det. Det blev en oplevelse hos Eijerkamp. Hele dette studeri med tusindvis af duer var så elegant bygget op, så det på en måde slet ikke virkede så tungt og uhyrligt, som jeg egentlig havde forestillet mig. Udvendigt var det holdt så flot, at det fint tåler sammenligning med kongeslotte i Danmark. Hvordan slagene så ud indvendigt fik vi aldrig set, men vi fik tilbud om at blive hele dagen, alle mand, for at hjælpe med hovedrengøringen her efter sæsonens afslutning. Vi fik heller ikke duer i hånden, så egentlig burde det være et kikset besøg. Det var dog ikke tilfældet, først og fremmest p.gr.af synsindtrykkene og specielt p.gr.af. det foredrag, som vi fik serveret af den administrative slagleder, Henk Jurriens. Jeg håber, han engang bliver hentet til Danmark, så mange får lejlighed til at høre ham. Desværre fik jeg ikke optaget en stor del af det på min video, og det ærgrer mig vildt meget nu, for jeg kan ikke konkret huske alle detaljerne.
Det er det eneste billede, jeg fik af Henk Jurriens, så trods dårlig kvalitet skal det bare med her.
Ja, flot det var der, og én af vores deltagere har sat sig i benovelse over udsigten. Læg mærke til det lille slag foran bilen, det ligner jo i bund og grund et ganske almindeligt slag i vores størrelse. Dette slag har været genstand for mange eksperimenter med ventilation, og det har været anvendt af forskellige familiemedlemmer som privat slag. Det var også ved dette slag, at Henk fortalte og viste om ventilationstiltag.
En stor og driftig møbelforretning og duestuderiet er tæt forbundne. I møbelforretningen udbetales rabatten med en dueunge til de, der vil have det, og i Holland er der mange brevduemænd, som med meget stor glæde vil tage imod det tilbud. Det kræver imidlertid også et stort avlsslag. Ca. 2000 unger kommer ud fra slaget til dette formål hvert år. Det er unger avlet på noget af det ædleste blod i dueverdenen. Familien har grundlagt sin bestand på opkøb af Jansenduer, en del direkte fra Brd. Jansens slag. Også duer fra Van Loon er blevet indkøbt. Grundsubstansen på slagene er krydsninger mellem disse to stammer. I tidens løb er mange topduer i Holland blevet opkøbt, og nogle gange hele familier med store resultater. Bl.a. Camphuis familie af Wonderboys og duer fra Alwin Petries Bond familie. Af nyere familier er opkøbt Heremans-Ceusters duer og sidst naturligvis De Rauw-Sablon duer – f. eks børn direkte efter ”Freddy”.
Læg mærke til voliererne foran slaget. Meget brugt i Holland og Belgien.
Man har virkelig magtet at arbejde med alle disse indkøb af topduer, så slaget i mange år har rangeret som ét af de absolut stærkeste i Holland med mange National og NPO vindere. Det er den ene af sønnerne Evert-Jan, der leder slaganlægget. Han var der ikke, måske på ferie med faderen Hans.
Nede i den ene ende af denne slagrække er man ved at få en flok unger ind, som har været ude for motion i ca. 20 min. De skal om eftermiddagen fanges og sendes med på en vitesseflyvning på 100 km. Det er generelt sensommerunger, som man vil give lidt erfaring med kapflyvning. Det er en slags opsamlingsflyvninger, som bruges også I Belgien. Hvad med Danmark?
Men Henk Jurriens, den administrative leder var der, og hans viden om brevduer var imponerende. Jeg skal prøve at gengive noget af det, som gjorde stort indtryk på mig. Hans funktion i dynastiet er at være manager. På samme måde, som i en fodboldklub skal han have overblik og handlingskraft i de nødvendige situationer. Det gælder både avlsarbejdet, indkøb af duer, træninger og kapflyvninger. Nu er det et imperium han har med at gøre, men han betoner, at mindre slag skal have sin manager. Selv med 20 par duer, skal der lægges en strategi for sæsonen, men man skal også kunne bryde ind og ændre, hvis det er påkrævet. Man skal overveje indkøb af nye duer, når det er tiltrængt. I det hele taget skal man have en holdning til det, man ønsker at udføre. På sundhedsområdet var han også langt fremme i skoene. De havde naturligvis medicinprogrammer, og på spørgsmålet om ungesygen, mente han, at det var nødvendigt, at vaccinationen mod paramyxo skulle falde, når ungerne var 24-25 dage gamle. De vaccinerede endda to gange, men anden gang med en anden type vaccine. Det mente han ville beskytte ungerne mod ungesygen. I øvrigt var der ingen kære mor, når unger viste svaghedstegn. Han fortalte om ventilation, men jeg husker ikke præcist nok til at kunne gengive det her.
Der var mange medhjælpere med hver sit speciale, f. eks. Gerard Boesveld, som er specialist med hunner. De var alle meget venlige, humoristiske og hyggelige. Det var et godt besøg.
HJ.