Til brevduefestival i Vejen.

Sidste lørdag skulle jeg have været til festival i Holstebro, men magtede det ikke. Min bror – Allan i Holstebro melder dog, at det var en rigtig god dag specielt med Bente & Niels Arne. – 0111 ”Vejen” var tidligere, da jeg var medlem af 250 ”Fight”, vores venskabsforening. Vi havde mange skønne timer sammen. Da vi fusionerede med 055 ”Vejle”, løb det lidt ud i sandet, men jeg kender stadig flere af dem dernede, og det er hyggeligt at besøge dem.

Det var første gang i søndags, de skulle afholde en slags brevduefestival, så jeg måtte af sted sammen med Holger Wittke. Holger købte i øvrigt en Flor Engels due på den lille auktion, som startede dagen. Auktionen blev efterfulgt af et udmærket panelforedrag. De havde samlet deltagere i dette panel med særdeles forskellig indgang til sporten. Peter Liljendal, Ålborg, Alf Kristensen, Kolding og Per Thomsen, Vejen.

Peter lagde for og gav os et meget inspireret foredrag om, hvordan han med sine enkemænd var nået til tops i sektion 54 på vitessen. Peter arbejder på teatret i Ålborg. Til tider er der meget travlt, så han er tvunget til at indrette sit brevduehold, så han kan nå det. Derfor har han valgt DdB flyvningerne fra og koncentrerer sig udelukkende om vitessen (sektionsflyvninger). Dertil har han 24 enkemænd og 10 par avlsduer. Enkemændene flyves rent. Han ligger i sektionens nordvestlige hjørne, så derfor har det været nødvendigt for ham at specialtræne sine duer. Han starter denne specialtræning med ungerne, så de har fået en indlæring, inden de starter som ét årige. De bliver trænet mange gange fra Mariager fjord helt ude ved Kattegat. De lærer at flyve mod nordvest. Det er helt nødvendigt, at hans duer kan slå fra på det rigtige tidspunkt for at gå direkte til slaget de sidste 30-40 km. Jeg lagde også meget mærke til hans præcisering af, at hannen skal være herre i eget hus. Det er ham, der skal have redeskålen, når han kommer hjem. Hvis hunnen vil tage magten her, så bliver den aflivet og en ny sat ind. Reden betyder faktisk meget mere end hunnen for en enkemand.

Han fodrer med Natural, idet han mener, at dette korn har den bedste spireevne. Der er store krav til hannernes resultater, så sorteringen er benhård. Peter fik fortalt om mange spændende ting, og vi sad med den overbevisning, at han var meget tro overfor de elementære ting for at nå sit mål, nemlig at vinde mesterskabet. Det har han gjort i år. Jeg nød meget at lytte til ham, for han præciserede alle de ting, som jeg selv har holdt i hævd.

Næste foredrag var fra Alf Kristensen, landflyvermanden fra Kolding. Han lavede en rigtig hyggelig fortælling om sin tid op gennem årene i den Koldinggensiske brevduesport. Man fornemmede ret hurtigt, at Alf hele vejen havde nyt sine duer og det sociale medløb. Man kan vel kalde ham en brevduemand med naturlige talenter for at arbejde med duer. Han har i mange år nærmest kun fløjet overnatningsflyvningerne, og man mærker, at hans duer er blevet forberedt på ganske naturlig måde, med en 8-16 dages unge i reden. Duerne har fået alt, hvad de kan spise. Han er gammel forhandler af Mariman, og det korn har han holdt ved. Jeg er jo i forening med ham nu, så jeg har haft fornøjelsen af at sætte hans duer i kurven til disse overnatningsflyvninger. De var altid i flot form, runde uden at veje for meget, så Super M fra Mariman har gjort sin virkning. Duerne havde jo også en stor unge i reden, så er der ingen fare for, at de bliver for tunge, som man siger. Alf stoppede i 2012, men nåede alligevel 5 gange Landsvinder. Flot, og det var hyggeligt at høre på.

Efter en lille pause var det så den lokale matador på mellemdistancen, Per Thomsen, der skulle på banen.

Han har et slag bygget efter samme tegning som mit, og disse slag har ventilationen i orden. Han er meget ihærdig og nærmest en træningsnarkoman om sommeren. Han vil have, at hans duer kommer på stribe om lørdagen, så med træning 4-5 gange om ugen, hvor hanner og hunner kommer ud sammen, er det virkelig lykkedes for ham at nå målet, at vinde regionsmesterskabet på mellemdistancen – åben med maksimum point. Det er aldrig sket før i Dansk brevduesports historie. Han har naturligvis også skaffet sig gode duer, hovedsagelig Koopman fra John Engel, men også nogle gode fra HC Hansen.

Han bruger det totale system, og har indtil nu koncentreret sig om mellemdistancen. Han fodrer med Matador. Så fik vi tre forskellige mærker fremhævet af tre forskellige mestre. Per er flyttet til en ny adresse – ikke ringere end den gamle, så vi kommer nok til at se ham i toppen igen til sommer. Fælles for Peter og Per var, at de ikke hopper over hvor gærdet er lavest.

Det var en god dag i Vejen.

HJ.